maanantai 24. joulukuuta 2007

Joulupukki muistaa tv-esiintyjiä

Tänään joulupukki muistaa erityisesti suomalaisia tv-esiintyjiä ja ohjelmien tekijöitä. Ylen radiouutiset kertoi 15.12.2007, että tänä vuonna kuumana käynyt tallentavien digisovittimien kauppa nostaa hyvitysmaksun tuoton uuteen ennätykseen. Jostain syystä mikään muu media ei tarttunut uutiseen, joten lyhyt yhteenveto asiasta on paikallaan.

Kun tavallisesti koko maksun vuosituotto on noin 11 miljoonaa euroa, yksin tallentavat digisovittimet tuottavat tänä vuonna 6,5 miljoonaa euroa tekijänoikeuden yhteiseen kassaan. Tallentavista sovittimista on siten tullut yllättävä rahasampo tekijänoikeusjärjestöille, jotka jakavat tulot jäsenilleen.

Hyvitysmaksu on sidottu digisovittimen kiintolevyn kokoon. Vuoden 2008 alusta maksua korotetaan yli 250 gigatavun malleissa 18:sta 21:een euroon. Kun päälle lisätään alv ja myyjän kate, hyvitysmaksu nostaa laitteen hintaa 30-50 eurolla.

Joulusta huolimatta on pakko ihmetellä, miksi tv-ohjelman tallentamisesta myöhempää katselua varten voidaan rahastaa. Tv-yhtiö on jo maksanut ohjelmista julkisen esittämisen korvauksen kaikille asianosaisille. Ellei katsoja satu olemaan esitysaikaan kotona, hän ajastaa ohjelman ja katsoo sen kiintolevyltä myöhemmin.

Ajansiirto ei ole kopiointia - katsojalla on joka tapauksessa oikeus sisällön katsomiseen. Säilytysaika on lyhyt, joskus vain muutamia tunteja. Kiintolevylle mahtuu rajallinen määrä ohjelmia ja yleensä ne poistetaan heti katselun jälkeen. Ohjelmaa ei ehkä katsota edes kokonaan. Jos alku ei herätä kiinnostusta, ohjelma poistetaan saman tien, tai siitä kelataan nähtäville vain parhaat palat.

Lakia tulkisevan ministeriön mielestä pelkkä tekijänoikeudella suojatun materiaalin käyttö oikeuttaa tekijät korvaukseen, olipa käytön luonne, aika tai tarkoitus mikä tahansa. Ajatus ei mahdu katsojan oikeustajuun, joka pitää järjestelmää lähinnä rahastuksena - etenkin kun tällä perusteella kerättyjä rahoja tilitetään vain kotimaisille edunsaajille ja tekijänoikeusjärjestöjen yleishyödyllisiin tarkoituksiin (mm. tiedottamiseen ja av-alan yleiseen edistämiseen).

Ei kommentteja: