torstai 4. syyskuuta 2008

Digisiirtymän satoa

Jopa 100 000 kotitaloutta on luopunut televisiosta digisiirtymän jälkeen. Näin kertoi eilen julkaistu Tilastokeskuksen tutkimus. Suurin kato on käynyt nuorisossa. Yksin asuvista alle 35-vuotiaista jopa neljännes on ilman televisiota. Kaikkiaan televisiottomia talouksia on nyt 10 prosenttia, kun määrä vuosi sitten oli kuusi prosenttia.

On mahdotonta tietää, kuinka moni on oikeasti luopunut televisiosta ja kuinka moni vain luvan maksamisesta. Todennäköisesti sadan tuhannen joukossa on paljon sellaisia, jotka ovat luopuneet tv-vastaanottimesta, mutta hankkineet sen sijaan digi-tv-tikun tietokoneeseen. Nyt telkkaria katsellaan tietokoneen kautta, koska sinne lupatarkastajan katse ei yllä.

Digitalisointi sinällään tuskin vaikutti televisiosta luopumiseen. Se kuitenkin nopeutti sitä vääjäämätöntä kehitystä, jonka kohteeksi televisio instituutiona on joutunut. Televisio menettää asemiaan ja merkitystään kansalaisten arjessa.

Oli syy luopumiseen mikä tahansa, 100 000 menetettyä maksajaa on Yleisradiolle kova pala nieltäväksi. Tv-maksu on yli 200 euroa vuodessa, joten kyse on runsaan 20 miljoonan euron lovesta Ylen budjettiin. Nopeaa digitalisointia perusteltiin aikoinaan juuri sillä, että analogialähetysten lopettaminen toisi Ylelle sen kipeästi kaipaamaan 15 miljoonan euron säästöt.

Jos samalla menetettiin 20 miljoonan euron lupamaksut, kokonaissaldoksi tuli viisi miljonaa miinusta.

Digitalisointi petti odotukset toisellakin tavalla. Vasta nyt osui silmiini uutinen, jonka mukaan Cardinal oli mennyt konkurssiin vuoden alussa. Yritys oli yksi niistä, jotka lähtivät kehittämään digitelevision tarvitsemia teknisiä järjestelmiä: mhp-työkaluja, datacast-lähetyspalvelimia, middleware-ratkaisuja ym.

Cardinalin jäämistö päätyi Icareus Oy:lle, joka on niin ikään erikoistunut vuorovaikutteisiin digi-tv-sovelluksiin. Samoin kävi tammikuussa 2004 konkurssin tehneelle Sublime Softwarelle.

Harva odotti, että suomalaiset sisältötuottajat oikeasti hyötyisivät television digitalisoinnista, vaikka tätäkin juhlapuheissa väitettiin. Sen sijaan teknisten ratkaisutoimittajien piti saada aitoa hyötyä siitä, että Suomi toimisi edelläkävijänä ja uusien tv-sovellusten koelaboratoriona.

Mobiilialan menestystarina ei kuitenkaan toistunut. On vaikea keksiä yhtäkään hyötyä, mikä digitalisoinnin kiirehtimisellä lopulta saavutettiin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta oli merkittävää, että uutisissa ensimmäistä kertaa tällainen tulos tulkittiin tv:n katsojien vähentymiseksi eikä pinnareiden määrän lisääntymiseksi. Itse kuulun tuohon joukkoon. Lopetin TV:n katsomisen kokonaan, koska kiireet ja muut mediat vievät kaiken aikani.

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on tapana katsoa vain uutiset, joten nekin näkisi vaivatta netti-tv:n ja areenan kautta. Nyt tuo parinkympin digiboxi on aika lailla turhana.

Päivitystä laitteistoon olen ajatellut suorittaa vasta kun turhat kusetukset on tehty ja full-hd-lähetykset ovat alkaneet lopulliseti, joka kanavalla.