sunnuntai 30. marraskuuta 2008

DRM ei ole kuollut

Yhä useampi verkkokauppa myy musiikkia suojaamattomassa mp3-muodossa. Hätäisimmät ovat jo ennakoineet koko DRM:n häviämistä, mikä olisi asiakkaan etu.

Eipäs hosuta. DRM on hengissä ja voi hyvin. Viimeksi sen uhreiksi ovat joutuneet Mac-kannettavien ostajat (Uusissa Mac-bookeissa kopioesto sisäänrakennettuna). Ilmiö on vihastuttanut monia uskollisia Mac-käyttäjiä, kuten verkon keskusteluista (esim1, esim2) käy ilmi.

Televisio- ja elokuvayhtiöt haluavat estää sisältönsä katselun muilla kuin HDCP-suojausta tukevilla näytöillä. Tuki puuttuu vanhemmista videotykeistä ja eräistä lcd-näytöistä. Aiemmin Mac-käyttäjät ovat voineet katsoa kuvaa analogisen liitännän kautta, mutta tämä reitti on uusissa koneissa estetty.

Yhdysvalloissa Apple myy sekä elokuvia että tv-sarjoja iTunesin kautta. Asiakas on ymmärrettävästi vihainen, kun ei pystykään enää katsomaan aiemmin ostamaansa ja siihen saakka hyvin toiminutta sisältöä.

Ironisuutta lisää se, että Steve Jobs on vedonnut voimakkaasti levy-yhtiöihin, jotta nämä luopuisivat suojauksien käytöstä. Elokuvateollisuus, jossa Jobs itse on merkittävässä asemassa Disneyn suurena osakkeenomistajana, saa kiristää rajoituksia ja suojauksia asiakkaan haitaksi.

Vuonna 2006 tietoturvaguru Peter Gutmann kritisoi voimakkaasti Vistan DRM-tekniikoita ("longest suicide note in computer history"). Jäädään odottamaan, milloin hän lisää kirjoitukseensa Mac-osuuden.

2 kommenttia:

jlaiho kirjoitti...

Ehkä voisit tarkkuuden vuoksi lisätä tähän nyt sen tiedon, että Apple on tuon hölmöilynsä jo korjannut QuickTime-päivityksellä.

Lähde AppleInsider: http://tinyurl.com/5mqftq

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ok, kiitos täsmennyksestä. Nettifoorumin keskustelusta jäi vähän epäselväksi, kierretäänkö ongelma laskemalla HD-sisällön tarkkuus lasketaan SD-tasolle HDCP:tä tukemattomissa näytöissä.

Mielenkiintoista nähdä miten Apple toimii Blu-ray:n kanssa, sitten kun Macejä joskus alkaa saada Blu-ray-asemalla varustettuna.