maanantai 24. elokuuta 2009

MikroMikko palaa taskukokoisena

Päivän it-uutinen oli Nokian julkistama miniläppäri Nokia Booklet 3G. Mikään uutispommi laite ei ollut -- tuotevalikoiman laajentamista pieniin tietokoneisiin on osattu odottaa jo vuoden ajan. Todennäköisesti Nokia kiirehti julkistusta ehtiäkseen ennen Applea, jonka kosketusnäytöllistä tablet-konetta odotetaan lähiaikoina. Olisi ollut noloa, jos Nokia olisi taas jäänyt kakkoseksi.

Ilmeisen kiireen vuoksi Booklet 3G:stä paljastettiin tänään vasta tärkeimmät tekniset tiedot. Niissä ei sinällään ole mitään erikoista. Intelin Atom-prosessorilla varustettuja pikkumikroja on ollut markkinoilla jo pari vuotta, eikä Nokian malli lupaa tältä osin mitään mullistavaa.

Pari seikkaa pistää kuitenkin silmään. Yhdessäkään aiemmassa miniläppärissä ei ole ollut sisäänrakennettua gps:ää. Ajatus miniläppäristä navigaattorina kuulostaa houkuttelevalta. Myös hdmi-liitäntä teräväpiirtovideon toistamiseksi on uutta. Muutoin kone vaikuttaa tavanomaiselta miniläppäriltä.

"Helppokäyttöinen SD-kortinlukija" herättää ihmetystä. SD-kortinlukija on nimensä mukaisesti vain kortinlukija. Siitä ei voi tehdä sen helpompikäyttöistä kuin muillakaan valmistajilla, eipä tosin vaikeampikäyttöistäkään.

Nokialla on mahdollisuus erottua pc-valmistajista paitsi jakelukanavan myös uudenlaisen ajattelun turvin. Markkinoiden miniläppärit ovat pieniä ja teknisesti hyvin samankaltaisia, mutta ne on rakennettu ensisijassa pc-koneiksi. Sisäinen 3G-yhteys on vain yksi verkkotekniikka muiden joukossa. Toivottavasti Nokian Booklet 3G on tehty pitäen lähtökohtana pikemminkin älypuhelinta kuin tietokonetta.

Ja onko edes varmaa, että käyttöjärjestemänä on Windows? Sehän voi olla jotain ihan muuta...

Me suomalaiset koemme nostalgisen tuulahduksen nähdessämme, miten Nokia palaa ajassa lähes 20 vuotta taaksepäin ja alkaa taas valmistaa tietokoneita. Kukapa 1980-luvun nokialaisista olisi osannut kuvitella, että pc-valmistus käynnistetään eräänä päivänä uudelleen, ja että paljon silloisia koneita tehokkaampi laite mahtuu taskuun!

Tuskin yksikään nykyisistä miniläppärivalmistajista oli tietokonemarkkinoilla 1970-luvun lopussa, kun Nokia suunnitteli Mikro Mikko 1:n. Sen myyntivalttina oli vihreä näyttö, ergonominen näppäimistö ja CP/M-käyttöjärjestelmä. Myöhemmin 1980-luvulla esiteltiin Mikro Mikko 2 ja 3-koneet, jotka tulivat tutuiksi sadoille tuhansille suomalaisille.

No, eipä nykyisellä Nokialla ole mitään yhteistä 1980-luvun pc-valmistajaan, joka myytiin 1991 brittiläiselle ICL:lle. Myöhemmin nimi vaihtui emoyhtiön mukaisesti Fujitsuksi. Nokia Datan pääkonttori oli muuten tuohon aikaan Tukholmassa, joka taas oli perua Ericssonin tietokonetoimintojen ostosta 1988.

Tietokoneista luopuessaan Nokia valmisti televisioita, näyttöjä ja satelliittivastaanottimia (digibokseja) -- ja matkapuhelimia. Loppu onkin sitten historiaa, jossa yksi ympyrä tänään sulkeutui.

4 kommenttia:

Timo Ylikännö kirjoitti...

Koneen käyttöjärjestelmästä sen verran, että ainakin Nokian mainosvideossa mainitaan erikseen, että käyttöjärjestelmänä on Windows. Melko varmana voisi Windowsia siis pitää.

ultrix kirjoitti...

Täytyy sanoa, että harmittaa, ettei Nokia hyödyntänyt vanhaa kunnon MikroMikko-brändiä: Nokian miniläppärihän voisi olla NanoMikko! Booklet on todella mielikuvitukseton nimi.

Nokiahan oli todellinen monialayritys, elektroniikan lisäksi ainakin saappaita, renkaita ja paperia (joissain käsipaperitelineissä on vieläkin paperi-nokian logo).

Petteri Järvinen kirjoitti...

NanoMikko olisikin mainio nimi! Sen merkitys ei ehkä täysin aukeaisi ulkomailla, mutta sopisi hyvin yhteen Nokia-sanan kanssa (molemmat kuulostavat japanilta). Mikko ja Ovi sopisivat hyvin yhteen...

Harmi, että Nokia päätyi Windowsiin - tässä olisi ollut tilaisuus tehdä jotain todella uutta.

Anonyymi kirjoitti...

Pöh, oikea nimihän tälle olisi nimenomaan OviMikko.

-Zarr