torstai 28. tammikuuta 2010

Applen iIlmiö vai iFloppi?

Tänäkin aamuna näyttää olevan pakkasta (Espoossa juuri nyt -18 astetta), ja aurinko luultavasti nousee kuten eilenkin. Maailma ei siis mullistunut, vaikka Apple sai lopulta esitettyä iPadin. Laitetta on odotettu useita vuosia.

Miksi ihmeessä, voisi nyt kysyä, sillä iPad on melkoinen pettymys. Se on samanlainen kompromissi kuin kaikki aiemmin esitellyt vastaavat laitteet: liian iso mahtuakseen taskuun mutta liian rajoittunut toimiakseen tietokoneena. Mitä ihmettä tällä pitäisi tehdä?

iPad on pohjimmiltaan vain suurennettu iPod Touch - siis iPhone, mutta ilman puhelinta. Ongelmana on, että sen pitäisi raivata itselleen elintila puhelimen ja tietokoneen välissä. Mikä saisi ihmisen ottamaan kaikki kolme mukaansa aamulla, kun lähtee kodista?

Jotta iPadistä tulisi applemainen jättimenestys, sen pitäisi luoda aivan uusi tuotekategoria. Sen pitäisi tarjota jotain, mitä älypuhelimilla tai miniläppäreillä ei voi tehdä. Vaihtoehtoja ei ole kovin monta.

Yksi visio voisi olla joka kodin viihdelaite. Älykäs kaukosäädin, jolla voi myös katsoa elokuvia ja kuunnella musiikkia. Jälkimmäinen vaatisi kunnon kaiuttimet, edellinen 16:9 näytön. Ja silti Blu-ray/dvd-aseman puute olisi ongelma.

Toinen visio on sähköinen lukulaite. Applella olisi ollut loistava tilaisuus luoda eReader-laitteiden käytännön standardi ja omia markkinat, jotka ovat vasta avautumassa. Mutta silloin laitteen olisi pitänyt olla erikoistuneempi, eikä yrittää hallita kaikkea mahdollista paikannuksesta musiikkiin ja peleihin. Toivottavsti laitteessa on julkaisutoiminnan vaatima DRM-piiri. Jobsin historian tuntien (suuri Disneyn osakkeenomistaja, tiukka asenne suojauksiin) se on enemmän kuin todennäköistä.

eReader-laite seisoo tai kaatuu näytön mukana. Parhaiden markkinoilla olevien lukulaitteiden näyttö on kuin paperia, joten lukeminen ei rasita silmiä ja akku kestää pitkänkin romaanin alusta loppuun. iPad on värillinen, mutta näytön laatu ja akkukesto jäävät myöhemmän arvioinnin varaan.

Suuremmaksi puhallettu iPod Touch ei ole sellainen mullistus kuin mitä monet Applelta odottivat. Paljon kiinnostavampi olikin itse julkistustilaisuus, joka oli taas kerran oikea iIlmiö. Apple on maailman paras viestintäyhtiö, ja toimii siinäkin omalla tavallaan. Se luo median kiinnostusta ja salaperäisyyttä vaikenemalla julkistuksen sisällöstä viimeiseen asti.

Miksei viestintäyhtiö käytä nettiä hyväkseen ja välitä Applen julkistustilaisuuksia suorana kaikkien katsottavaksi? Se pilaisi taikuuden. Apple haluaa luoda niukkuutta, niin että julkistustilaisuuksiin on vaikea päästä. Apple haluaa, että livebloggaajat hehkuttavat koko 1,5 tunnin ajan heille yksi kerrallaan paljastettavia tiedonmurusia ja luovat niihin yhteisöllistä supinaa. Ehkä Apple haluaa myös mahdollisuuden leikata jotain pois, mikäli Jobs sattuisi mokaamaan tai softa kaatuisi.

Aika näyttää, onko laite suorastaan iFloppi, vai riittääkö Jobsia ympäröivä todellisuusvääristymä tekemään tästäkin menestyksen. Hinta on ainakin kohdallaan.

16 kommenttia:

Pasi Turunen kirjoitti...

Normaalia Omenaa, kallista ja vammaista. Onhan tuossa ideaakin, mutta nekin on hyvin pitkälti vanhoja sellaisia.

Toisekseen huvittaa sinällään noiden Omenan laitteiden kohdalla se, että vaikka Micro$oftin tuotteista jäkätetään että ne ovat suljetun ympäristön shittiä, niin M$ on totaalinen amatööri tuolta osin mikäli Omenaan verrataan.

heikkipekka kirjoitti...

Laite ei ollut sellainen uskomaton mullistus kuin annettiin ymmärtää. iPadin olisi pitänyt mullistaa printtimedian jakelukanava sähköiseksi niin, että iTunes Storesta pystyisi helposti ja nopeasti selailemaan eri julkaisuja ja lataamaan yksittäisiä lehtiä ja tilaamaan kestotilauksia. iPhonessa on aivan mahtavan tarkka ja luotettava kosketusnäyttö, joka isompana versiona iPadissä olisi loistava tapa tehdä digijulkaisujen lukemisesta helppoa.

Nyt laitetta on ennakkoon arvioiden vaikea perustella ehdottoman tarpeelliseksi läppärin, iPhonen ja iPodin rinnalle. Sillä ei kuitenkaan katso kokoillan elokuvia, koska niitä edelleen katsoo mieluummin isosta televisiosta tai näytöstä. Ehkä pieniä videopätkiä, kuten YouTube, mutta näyttö on kuitenkin vielä pienempi kuin läppärissä, ja läppärilläkään ei ole kovin hauska näyttää yhtä aikaa useammalle henkilölle mitään.

iPadin vaikuttaa vempeleeltä, jonka pieni näyttö on tehty läheltä kädeltä katsottavaksi vain itselle ja jolla kuvien, videoiden ja juttujen näyttäminen useammalle ihmiselle ei välttämättä ole mielekästä.

iBookstore vaikuttaa hyvältä tavalta julkaista kirjoja, mutta missä ne magazinet, joita voisi omassa rauhassa lueskella.

iPad olisi loistava digitaalinen muistikirja, A4-arkin kokoinen lehtiö, jota pidetään kädessä ja johon syötetään muistiinpanoja – tapaamisia, muistutuksia, tehtäviä, luonnostelupiirustuksia, tekstejä, kuvia, karttoja, puhelinnumeroita ja osoitteita – jos kaikki tapahtuisi automaattisesti ilman, että on painettava koti-nappia, siirryttävä Osoitekirja-ohjelmaan, painettava koti-nappia, siirryttävä kalenteriohjelmaan, painettava koti-nappia, siirryttävä Muistioon jne.

Helposti ja nopeasti sormin koskettamalla muistiinpanojen tekeminen puhtaalle, kevyelle ja sopivan kokoiselle sähköiselle laitteelle korvaisi muistilehtiön ja tietokone huolehtisi tietojen arkistoinnista tarkoituksenmukaisiin konteksteihin. Sitä voisi kutsua vaikka AUTOMAATTISEKSI TIETOJENKÄSITTELYLAITTEEKSI.

iPad tuntuu ennakkoon vain suurelta iPhonelta. Se on positiivinen asia, koska iPhonessa on markkinoiden tarkin ja luotettavin kosketusnäyttö ja markkinoiden helppokäyttöisin ja sujuvin käyttöliittymä, joka on oikeasti tehty käsin koskettamalla ohjattavaksi.

Silti iPad tuntuu vähän köyhältä, ainakin ilman viileää uutta sähköistä tapaa jakaa ja tilata printtimediaa.

Ossi Mäntylahti kirjoitti...

Applen lukulaatassa on yksi erittäin merkittävä ominaisuus, jota ei löydy muista miniläppäreistä: käyttöaika.

Jos koneella oikeasti voi katsoa videota, surfata tai lukea kirjoja kymmenen tunnin ajan, se on ehdottomasti ostamisen arvoinen. Yksikään meikulle toistaiseksi vastaantullut laite ei ole tähän kyennyt.

Jos surffailukokemus on vielä tavalla tai toisella onnistuttu pitämään nopeana, on iPadille myös kysyntää tässä suhteessa. Toistaiseksi kokeilemani miniläppärit ovat olleet alitehoisia ja takkuisen hitaita surffilautoja. Tämä onkin yksi pääsyy, jonka takia olen pysynyt niistä erossa.

Sisällöntarjonta ratkaisee, hankinko itse tämän. Ja nimen omaan aikakauslehtien tarjonta.

heikki kirjoitti...

iPad ei istu miniläppärikerhoon. Se ei ole miniläppäri, koska se ei ole laptop vaan pyrkii tarjoamaan jotain muuta kuin mitä miniläppärit yrittävät olla.

Anonyymi kirjoitti...

Applen luoma media- ja huhuhysteriä alkaa hiljalleen vaikuttaa liikaa odotuksiin. Odotettiin mullistavaa tuotetta, joka uudistaa printtimedian täysin.

Yllätys yllätys sitä ei tullutkaan eikä edes Apple kaupannut laitetta sellaisena.

Tuli Applen näkemys Netbookista. Jokainen netbookia käyttänyt tietää ettei niillä oikein tee kunnolla mitään, oma netbook muuttui aavistuksen käyttökelpoisemmaksi kun Linux/Windows vaihtui OS X:ään mutta edelleen sen tärkein ominaisuus on halpa hinta -- sen voi hukata reissussa eikä harmita.

iPadilla tekee ne netbookin tärkeimmät käyttötarkoitukset -- kalenteri, sähköposti, web-selaus -- aika hyvin. Päälle tulee iPhonen ohjelmistotarjontaa, joka varmasti kehittyy käyttämään isompaa näyttöä hyväksi ja Applen oma iWork toimii hyvänä esimerkkinä.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa EyeTV. Jos sulla on Macissa EyeTV kiinni, heiltä löytyy iPhonelle ohjelmisto jolla voit katsella TV-ohjelmia verkosta, vaikkapa ratikan wlanista käsin. Homma toimii helposti. iPadilla voisit istua Turkissa Alanyassa ja katsella iPadista pesäpalloa Suomen televisiosta.

Moniajo näissä laitteissa jo on, kyse on vain siitä miten Apple (iPhone OS) toisi sen käyttäjälle näkyviin. Ei se jossain Symbianissa tai Androidissakaan näytä sen kummallisemmalta, vai onko joku saanut S60-luurissaan samaan aikaan ruudulla näkymään vaikkapa Sports Trackerin ja Ovi Mapsin? AIvan.

Itsekin menin odotuksissani lankaan ja hypetyksen keskellä toivoin kuuta taivaalta. iPadin raudassa miinusta tuli vain epätarkasta näytöstä, softapuolella olisin kaivannut OS X:ää tai edes jonkinlaista integroitumista kodin OS X ympäristöön. iPad tosin saattaa mennä tilaukseen heti kun Apple tekee iPhonen Remote-ohjelmasta sille tehdyn laajennuksen..

PS. Olen nyt itse käyttänyt pari viikkoa Googlen Nexus One:a. Ennen oli iPhone 3GS. En ole vielä vaihtanut takaisin mutta mieli tekee.. Nexuksen tarkka näyttö on hieno ja sitä varmasti kaipaa mutta huono kosketusnäyttö ja akunkesto syö hiljalleen miestä. Android 2.1, sovelluskauppa, ja perussovellukset ovat samaa luokkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Prosessorista lainattua:
LG Electronics esitteli jo yhdeksän vuotta sitten nettitabletin, jolle annettiin nimeksi Digital iPAD.

LG:n nettipäätteessä oli 8,4-tuumainen kosketusnäyttö, jota ohjattiin kynällä. Se toisti mp3-musiikkia ja videoleikkeitä, joita voitiin imuroida wlan-yhteyden yli. Kuulostaa kovin tutulta.


Eli Apple on nyt lanseerannut tuotteen, jonka toinen firma toi suunnilleen samoilla ominaisuuksilla ja samalla nimellä markkinoille jo liki vuosikymmen sitten...

Anonyymi kirjoitti...

Viittaus LG:n 8 vuotta sitten esittelemään tablettiin on melko kömpelö. Sitä ohjattiin kynällä. Samaa olisi sanoa, että PDA:t oli jo tabletteja, niitäkin ohjattiin kynällä kosketusnäytöltä.

Applen tuotteissa hauskaa on se, että vaikka vastaavia laitteita olisi ollut markkinoilla jo kauan (mp3 ja puhelimet), niin silti ne tuovat aina jotakin aivan uutta siihen laiteympäristöön: käytettävyyden.

En silti sanoisi iPadia automaattisesti uskomattomaksi. Toivoisin printtimediajulkaisuille digiajan levityskanavaa. Sitten iPad istuisi luonnollisesti kotiin. Hinta jos pysyy euroissa alempana kuin nyt dollareissa ($499) niin ehkä pitää harkita.

Anonyymi kirjoitti...

Viittaus LG:n 8 vuotta sitten esittelemään tablettiin on melko kömpelö.

No entäs tähän HP vuonna 2003 julkaisemaan laitteeseen..?

http://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/2z/abi/sf1s/54948/688711239.jpg

Anonyymi kirjoitti...

Kukas pitää tuota HP:n julkaisemaa laitetta erittäin kätevänä ja helppokäyttöisenä? Tekeekö kukaan sillä mitään? Vieläkään?

Anonyymi kirjoitti...

Kukas pitää tuota HP:n julkaisemaa laitetta erittäin kätevänä ja helppokäyttöisenä? Tekeekö kukaan sillä mitään? Vieläkään?

Totta. Onneksi Apple on parantanut käyttäjäkokemusta heikentämällä prosessoria, pienentämällä kiintolevyä, pienentämällä näyttöä, vaihtamalla ärsyttävän stereoäänen monoksi, poistamalla video-ulostulon sekä hämmentävän monista tietokoneista edelleen löytyvän täysin turhan kuulokeliitännän, puhumattakaan pölyä ja roskaa keräävistä USB-porteista sekä korttipaikoista.

Eli kyllä nyt on käyttäjäkokemus kohdallaan. Kiitos Apple.

Anonyymi kirjoitti...

Eli kyllä nyt on käyttäjäkokemus kohdallaan. Kiitos Apple.

Sarkasmi on hieno laji. Kirjoittajan kannattaisi kuitenkin tutustua kyseisen laitteen teknisiin tietoihin, niin voisi osua vielä paremmin kohdalleen.

iPadissa on stereoääni ja kuulokeliitäntä. Siihen saa tarvittaessa liitettyä ulkoisen näytön tai USB:llä esim. kameroita ja muita ulkoisia laitteita. Prosesssorin heikkous selvinnee sitten kun kokeilee laitetta käytännössä.

Monokaiutin voi vaikuttaa pihistämiseltä, mutta koska laitetta voi pitää sekä vaaka- että pystyasennossa miten päin tahansa, siihen olisi pitänyt laittaa kaksi kaiutinta joka sivulle, jotta stereokuva olisi kaikissa asennoissa oikea.

Kannattaa odottaa, että pääsee kokeilemaan itse, ennen kuin alkaa kovin lopullisesti tuomita kokonaan uuden tyyppisen laitteen käyttökelpoisuutta. Applen tyyliin käyttökokemusta on tässäkin todennäköisesti nimenomaan tutkittu ja ajateltu, vieläpä huolellisesti. Miniläppäriä ei varmasti ole yritetty kopioida, vaan haettu jotain uutta. Aikanaan sitten selviää, miten on onnistuttu.

Anonyymi kirjoitti...

Edellisen kirjoittajan mainitsema USB tosin iPadista uupuu eli ei siihen aivan niin helposti kaikenlaisia lisälaitteita liitetä. Lisälaitekirjo vaatii myös ohjelmistotukea.

iPadin vertailu tabletteihin, joissa pyöritetään kannettavista tai pöytäkoneista tuttuja käyttöjärjestelmiä on turhaa -- tai toisaalta relevanttia, koska ne todistavat ettei näppäimistö+hiiri siirry suoraan tabletiksi.

Vaikka itse olisin halunnut OS X tabletin, nyt iPad on kuitenkin tehty käyttöliittymällä joka on nimenomaan suunniteltu tabletiksi. On pienempi työ "avata" iPhone:n käyttöjärjestelmää kuin rakentaa OS X:n käyttöliittymä uudelleen ("jälleen kerran", jos ajatellaan iPhonea sen variaationa) kosketuksilla toimivaksi. Kenties nämä kaksi polkua kohtaavat vielä joku päivä tulevaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

-- heikentämällä prosessoria, pienentämällä kiintolevyä, pienentämällä näyttöä, vaihtamalla ärsyttävän stereoäänen monoksi, poistamalla video-ulostulon sekä hämmentävän monista tietokoneista edelleen löytyvän täysin turhan kuulokeliitännän, puhumattakaan pölyä ja roskaa keräävistä USB-porteista sekä korttipaikoista.

Viittaatko siihen, että nykyisissä PC-tableteissa on hyvä käyttökokemus, koska niissä on tehokkaampi prosessori, isompi kiintolevy, isompi näyttö, stereokaiuttimet, video-ulostulo ja USB-portteja?

Nuo ovat teknisiä ominaisuuksia, jotka VAIN OSALTAAN vaikuttavat käyttökokemukseen. Jos kaikista spekseistä huolimatta laitetta on hankala käyttää niin mitä sellaisella laitteella tekee?

Se teitä PC-poikia vaivaa, että ajattelette kuin nörtit, kun pitäisi ajatella kuin tavalliset ihmiset.

Sitä paitsi. Mitä sinä ylipäätään voit tietää Apple A4 -prosessorin suorituskyvystä? Se ei ole ollut vielä yhdessäkään laitteessa tätä ennen. Ensitestin kokeneet levittävät huhua, että käyttis on todella nopea.

Voi voi PC-poju, ei teknisillä tiedoilla ole enää väliä, koska tietokoneet ja mobiililaitteet tehdään tänä päivänä käyttöä varten, eikä testipenkkejä.

Anonyymi kirjoitti...

Edellisen kirjoittajan mainitsema USB tosin iPadista uupuu

Telakkaliitin on kyllä se USB. Kyseessä ei toki ole standardiliitin, tarvitaan liitettävän laitteen mukainen adapteri. Kolmannet osapuolet huolehtivat kuitenkin varmasti siitä, että heidän tarjoamilleen järkeville lisälaitteille saa liittimet. Jos tabletti myy hyvin, niin markkinat siis tämän puolen kyllä hoitavat.

Kannattaa myös koettaa mielessään visualisoida, mitä oikeasti haluaisi tällaiseen laitteeseen kytkeä. Sitä tuskin pidetään muualla kuin kädessä tai sylissä, joten lisälaitteiden kytkeminen ei ole mekaanisestikaan samanlaista kuin läppärissä.

Voi voi PC-poju, ei teknisillä tiedoilla ole enää väliä

Ei nyt aleta ihan tarkoituksella noilla nimittelyillä laskemaan keskustelun tasoa, kun ei tiedetä toisten iästä, kokemuksesta tai laitekannasta mitään.

Suosittelisin joka tapauksessa myös teknisiin tietoihin tutustumista. Tekniikalla on merkitystä, erityisesti ohjelmistotekniikalla, jota tämäkin laite on pullollaan.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ainakaan halua kytkeä iPadiin mitään. En halua myöskään kytkeä puhelimeen tai tietokoneeseen mitään.

Haluaisin että laitteet, jotka haluavat kytkeytyä jonnekin, kytkeytyisivät lähiverkkoon eivätkä yksittäiseen toiseen laitteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

iPad voisi sopivasti istua sittenkin omaan käyttööni. Työni teen läppärillä, mutta MacBook Pro on pöytäkoneen korvaaja, johon on normaalisti liitettynä ulkoinen näyttö, piirtopöytä, USB-hiiri, äänentoisto ja tukku ulkoisia kovalevyjä. Ei sitä ole kiva ottaa olohuoneen sohvalle, koska kaikki liitännät pitää ensin poistaa.

Pöytäkoneen ja läppärin yhdistelmästäkään en tykkää, koska ohjelmat, asetukset ja ajankohtaiset työtiedostot on helpompi pitää yhdellä koneella, jonka voi tarvittaessa ottaa työmatkalle mukaan.

iPad olisi juuri sellainen laite, ettei läppärin liitäntöjä tarvitse irroittaa, että pääsee surffaamaan ja lukemaan sohvalle pois työpöydän äärestä.